O knjizi

Monografija prati tok pet velikih rijeka: Une, Vrbasa, Bosne, Drine i Neretve. Ona priča istinitu priču Bosne i Hercegovine, jedinstvene zemlje bez entiteta, kantona, naglašenih nacionalnih obilježja i svih drugih mnogobrojnih tereta naše države i današnjice. S ciljem promocije pozitivnog imidža BiH, na projektu je radio raznoliki tim stručnjaka i prijatelja sa relacije Bihać – Sanski Most – Sarajevo.

Prva promocija projekta održana je 1. decembra 2016. u sarajevskoj Vijećnici. Daljnji put monografije možete pratiti putem naših novosti i bloga.

Podatak da je u projekat uloženo preko 60 sati avio letova, kao i da je monografija sačinjena od 448 stranice, govori da je riječ o jedinstvenom projektu i ekskluzivnim fotografijama, koje zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Pored fotografija Samira Sinanovića, Esad Lukač učestvuje kao fotograf i urednik. Narcis Drocić je autor izuzetnih snimaka vrlo rijetkih ptica. Predrag Zec, Goran Grgić i Ismet Bešić su također fotografi i tehnička podrška redakcije. Dio projektnog tima su Eniz Bajrić i savjetnica za komunikacije, Amila Saleš. Damir Midžić potpisuje grafičko oblikovanje i dizajn, dok je za vrhunski kvalitet štampe zaslužna štamparija Grafotisak. Izdavačka kuća je Kalem.

Sve fotografije rađene su s namjerom i izuzetnom pripremom prema potrebi samog projekta i višestrukom značaju njegove misije. U projekat je uloženo dosta ljubavi, znanja, truda i strpljenja.

Misija ovog projekta upotpunjena je sa autorskim tekstovima, koje potpisuju: Prof.dr. Esad Duraković, Prof.dr. Enes Karić, Dr. Fra Luka Markešić, bosanskohercegovačka lingvistica Prof. Dr. Hasnija Muratagić Tuna i kurturolog Mr. Srđan Šušnjica. Tekstovi su svojevrstan pečat fotografijama, govore o Bosni i Hercegovini, njenoj kulturi, historiji, tradiciji i duhovnosti bosanskih naroda. Prevod na engleski jezik obezbijedili su Lejla Ananda i Ahmed Ananda.

Monografija Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi jedinstvena je predstavnica Bosne i Hercegovine. Knjiga koju smo trebali. Knjiga koju trebamo.

Gledaj(mo) očima ljubavi.

error: Content is protected !!