Jedinstvena ljubav prema BiH i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Zagrebu

Monografija i fotomonografija Bosna i Hercegovina očima ljubavi

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Muzeju Mimara uspješno je održana promocija monografije “Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi” autora Samira Sinanovića.

Uz prisustvo mnogobrojnih zvanica, gostiju i medija, ispred organizatora prigodnim govorom obratio se Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, koji je istaknuo ostvarenost bošnjačkih prava u Zagrebu i u Republici Hrvatskoj.

Izvedbom kompozicije Rijeka s onog svijeta, čiji tekst potpisuje Enes Kišević, hor Bulbuli uz vodstvo kompozitora Ismeta Kurtovića, počastio je sve prisutne. Ovo je ujedno bilo i prvo javno izvođenje pomenute pjesme.

Voditelj zagrebačke promocije bio je glumac Zijad Gračić, a u programu promocije učestvovali su prof. dr. Marinko Pejić, mr.sc. Srđan Šušnica, urednik monografije Esad Lukač i autor Samir Sinanović.

Izložbu je zvanično otvorio gradonačelnik Milan Bandić, koji je govorio o Bosni citirajući Nedžada Ibrišimovića. Naglasio je i podršku bošnjačkoj zajednici u Zagrebu i Hrvatskoj.

Ovom svečanom prilikom autor je lično uručio monografiju gradonačelniku Zagreba.

Na monografija sačinjenoj od 448 stranica i 408 autorskih fotografija, radio je tim stručnjaka i prijatelja na relaciji Bihać – Sanski Most – Sarajevo. Ona prati tok pet velikih rijeka. Une, Vrbasa, Bosne, Drine i Neretve. Sve fotografije s namjerom i izuzetnom pripremom prema potrebi samog projekta i značaju njegove misije, a ista je upotpunjena jedinstvenim autorkim tekstovima, koje potpisuju akademici: Esad Duraković, Enes Karić, Luka Markešić, bh lingvistica Hasnija Muratagić-Tuna i kulturolog Mr. Srđan Šušnjica.
Tekstovi su svojevrsni pečat fotografijama, govore o Bosni i Hercegovini, njenoj kulturi, historiji te duhovnosti bosanskih naroda.

Zvanično izdanje monografije Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi obuhvata i engleski prevod tekstova, a dostupna je u knjižarama širom BiH. Više informacija na ovu temu:

http://monografija.ba/prodajna-mjesta/

Krajem protekle godine ova izuzetna knjiga prevedena je na turski jezik. Tim povodom uspješno je održana i promocija u Istanbulu. Monografiju kao i prateću izložbu fotografija, do sada je upoznala publika iz: Praga, Istanbula, Bihaća, Sarajeva, Sanskog Mosta, Mostara i Zagreba.

Izložba u Zagrebu ostaje otvorena do 9. marta 2018. godine.

Podijeli sa prijateljima

error: Content is protected !!